Pages

Disclaimer

Segala post bagi Siri Bufet Ramadhan yang didapati dalam blog ini adalah diperolehi oleh penulis melalui carian di Internet. Penulis tidak mendapat sebarang faedah ataupun imbuhan dari siri tersebut. Usaha penulis adalah semata-mata untuk memudahkan pembaca mencari bufet ramadhan yang murah dengan mudah. Penulis juga tidak pernah mencuba sebarang bufet ramadhan dalam siri tersebut melainkan dinyatakan oleh penulis. Sekian, terima kasih.

StarveBuster tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan selera atau kerosakan deria rasa yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. :-)

p/s: Sumber pendapatan blog ini dijana melalui iklan Nuffnang. Segala ketikan (click) pada iklan tersebut adalah amat dihargai. =)

Featured Post

Creamoji: Milkshake Pudding @ Dadih Hirup

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, hari ini StarveBuster nak promote bisnes member. sekarang nih  dah jadi trend kot buat da...

Friday, September 19, 2014

Jom Masak: Ikan Patin Masak Tempoyak

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

hari ni nak kongsi resepi antara masakan favourite aku, Ikan Patin Masak Tempoyak atau Masak Tempoyak Ikan Patin atau apa2 je la nama yg korang nak panggil. resepi ni wife aku cedok kat internet dan aku modify ikut cara masakan wife aku. kalau ada yg nak claim kata resepi nih dia punya, silakan lah supaya aku boleh letak credit. kalau korang nak kopipes pun, silakan lah. sharing is caring.

Bahan bahan:
Ikan patin - 1 ekor (saiz sederhana)
Tempoyak - 2 senduk
Air - 4 cawan (kurangkan jika mahu kuah pekat, lebihkan jika mahu kuah cair)

Cili merah - 1 biji (optional: jadikan kuah lebih merah)
Cili padi - 10 biji (ikut tahap kepedasan masing2)
Kunyit hidup - 1 inci
Daun kesum - secekak
Garam - secukup rasa

Cara cara:
1. Cili merah, cili padi dan kunyit hidup ditumbuk tetapi tidak terlalu luma/hancur. (Nak guna blender pun boleh)


2. Gaulkan tempoyak dan bahan yg ditumbuk sehingga rata. Kalau guna blender, boleh blend sekali ngan tempoyak.

3. Masukkan kesemua bahan termasuk bahan yg ditumbuk/diblender ke dalam periuk. 


4. Masak dengan api perlahan sehingga merenih dan menggelegak.

5. Setelah menggelegak, masukkan daun kesum. 


6. Biarkan sehingga 3-4 minit.


7. Tutup api dan sedia dihidang.

Nota kaki:
i. Kalau tempoyak kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.


ii. Kalau nak kuah pekat, boleh masak semua bahan dulu kecuali ikan. Bila kuah dah masak, baru masukkan ikan.


p/s: lupa nak snap gambo....

No comments:

Post a Comment

What do you think??

Unique visits (Last 7 days)