Pages

Disclaimer

Segala post bagi Siri Bufet Ramadhan yang didapati dalam blog ini adalah diperolehi oleh penulis melalui carian di Internet. Penulis tidak mendapat sebarang faedah ataupun imbuhan dari siri tersebut. Usaha penulis adalah semata-mata untuk memudahkan pembaca mencari bufet ramadhan yang murah dengan mudah. Penulis juga tidak pernah mencuba sebarang bufet ramadhan dalam siri tersebut melainkan dinyatakan oleh penulis. Sekian, terima kasih.

StarveBuster tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan selera atau kerosakan deria rasa yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. :-)

p/s: Sumber pendapatan blog ini dijana melalui iklan Nuffnang. Segala ketikan (click) pada iklan tersebut adalah amat dihargai. =)

Featured Post

Creamoji: Milkshake Pudding @ Dadih Hirup

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, hari ini StarveBuster nak promote bisnes member. sekarang nih  dah jadi trend kot buat da...

Wednesday, October 13, 2010

Jom Masak: Ayam Panggang Ala Kadar

salam selera.

resipi kita yang pertama untuk segmen JOM MASAK ini ialah Ayam Panggang Ala Kadar. Resipi nih mudah je. sbb tu la nama dia pun ala kadar jer tetapi sudah dicuba sendiri oleh StarveBuster sendiri. insya Allah sedap. heheheh.

AYAM PANGGANG ALA KADAR

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
- (kalau beli yang sudah dipotong, anggaran berat 1kg - 1.5kg)
1 sudu kecil kunyit
1 sudu kecil garam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk Knorr Pasti Sedap
- (boleh ganti ngan serbuk pati ayam atau Maggi Cukup Rasa)
1 biji bawang besar - dikisar
1 inci halia - dikisar
4 ulas bawang putih - diketuk


Cara memasak:

  1. Bersihkan ayam sebersih-bersihnya dan keringkan.
  2. Gaulkan semua bahan bersama-sama ayam termasuk bahan yang dikisar. Gaul hingga rata dan sebati.
  3. Bawang putih yang diketuk tadi diletakkan di celah-celah kulit ayam atau di dalam ayam (jika bukan ayam potong)
  4. Kemudian, perap ayam di dalam bekas bertutup seperti tupperware atau dalam plastik yang diikat. Simpan di dalam peti sejuk untuk semalaman.
  5. Panggang ayam pada suhu 200 hingga 250 darjah Celcius selama 45 minit hingga 1 jam.
  6. Untuk memastikan ayam dipanggang rata, balutkan ayam dengan aluminium foil sebelum diletakkan di atas dulang pembakar.
  7. Ayam panggang ini sedap dimakan bersama sos lada hitam.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment

What do you think??

Unique visits (Last 7 days)