Pages

Sunday, January 23, 2011

Jom Masak: Labu Masak Lemak Cekur Manis

salam selera.

resipi seterusnya dalam segmen Jom Masak ialah:

LABU MASAK LEMAK CEKUR MANIS

Bahan-bahan:
1/4 biji labu (lebih kurang 300g)
- dibuang kulit dan dipotong kiub (jgn potong kecik sgt, nanti hancur)
200g sayur cekur manis (ambil daun sahaja)
100ml santan (lebih kurang sebijik kelapa)
2 biji cili merah (dipotong)
2 biji bawang merah (ditumbuk halus)
2 cawan air
garam secukup rasa

Cara memasak:
  1. masukkan air ke dalam periuk dan rebus labu hingga sedikit empuk.
  2. kemudian, masukkan santan dan kacau hingga sebati.
  3. masukkan bawang merah yang ditumbuk dan kacau lagi.
  4. kemudian, masukkan sayur cekur manis dan cili merah. kacau lagi.
  5. masukkan garam secukup rasa (kalau tak cukup rasa, tambah smpi cukup =))
  6. PENTING: teruskan kacau hingga mendidih. jangan berhenti mengacau masakan anda untuk mengelakkan santan pecah minyak.
  7. apabila mendidih, padamkan api dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment

What do you think??