Pages

Disclaimer

Segala post bagi Siri Bufet Ramadhan yang didapati dalam blog ini adalah diperolehi oleh penulis melalui carian di Internet. Penulis tidak mendapat sebarang faedah ataupun imbuhan dari siri tersebut. Usaha penulis adalah semata-mata untuk memudahkan pembaca mencari bufet ramadhan yang murah dengan mudah. Penulis juga tidak pernah mencuba sebarang bufet ramadhan dalam siri tersebut melainkan dinyatakan oleh penulis. Sekian, terima kasih.

StarveBuster tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan selera atau kerosakan deria rasa yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. :-)

p/s: Sumber pendapatan blog ini dijana melalui iklan Nuffnang. Segala ketikan (click) pada iklan tersebut adalah amat dihargai. =)

Featured Post

Creamoji: Milkshake Pudding @ Dadih Hirup

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, hari ini StarveBuster nak promote bisnes member. sekarang nih  dah jadi trend kot buat da...

Wednesday, November 10, 2010

Misi: Merpati Goreng

salam.

actually StarveBuster nak tanye kat mana ade jual merpati goreng ek? ade ke org jual? ade tak tempat yg jual merpati untuk dimakan? bukannya ape. hari tu wife SB yg sedang pregnant tu ckp dia ada mimpi makan merpati putih goreng. so kalau boleh dia mintak la SB carikan. tolong SB please. huhuhu

p/s: mengidam macam2. =)

Wednesday, October 13, 2010

Jom Masak: Ayam Panggang Ala Kadar

salam selera.

resipi kita yang pertama untuk segmen JOM MASAK ini ialah Ayam Panggang Ala Kadar. Resipi nih mudah je. sbb tu la nama dia pun ala kadar jer tetapi sudah dicuba sendiri oleh StarveBuster sendiri. insya Allah sedap. heheheh.

AYAM PANGGANG ALA KADAR

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
- (kalau beli yang sudah dipotong, anggaran berat 1kg - 1.5kg)
1 sudu kecil kunyit
1 sudu kecil garam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk Knorr Pasti Sedap
- (boleh ganti ngan serbuk pati ayam atau Maggi Cukup Rasa)
1 biji bawang besar - dikisar
1 inci halia - dikisar
4 ulas bawang putih - diketuk


Cara memasak:

  1. Bersihkan ayam sebersih-bersihnya dan keringkan.
  2. Gaulkan semua bahan bersama-sama ayam termasuk bahan yang dikisar. Gaul hingga rata dan sebati.
  3. Bawang putih yang diketuk tadi diletakkan di celah-celah kulit ayam atau di dalam ayam (jika bukan ayam potong)
  4. Kemudian, perap ayam di dalam bekas bertutup seperti tupperware atau dalam plastik yang diikat. Simpan di dalam peti sejuk untuk semalaman.
  5. Panggang ayam pada suhu 200 hingga 250 darjah Celcius selama 45 minit hingga 1 jam.
  6. Untuk memastikan ayam dipanggang rata, balutkan ayam dengan aluminium foil sebelum diletakkan di atas dulang pembakar.
  7. Ayam panggang ini sedap dimakan bersama sos lada hitam.

Selamat mencuba!!

Jom Masak

salam selera.

terima kasih kepada mereka yang masih sudi mengunjungi blog ini walaupun tiada entry terkini dalam satu dua minggu ini. bagi mengelakkan blog ini terus sepi, StarveBuster ingin memperkenalkan segmen baru dalam blog Jom Makan ini, iaitu Jom Masak!!

dalam segmen ini, StarveBuster akan berkongsi resipi2 yang mudah dan simple untuk dicuba oleh para pembaca. jika ada pembaca yang ingin berkongsi resipi di blog ini, boleh lah tinggalkan komen atau email kepada nirelwof@gmail.com.

Jom Masak!!

Thursday, October 7, 2010

Jom Kongsi

salam Syawal.

ramadan sudah berlalu. Syawal juga hampir tiba di penghujungnya. StarveBuster tak dapat nak update blog ni selalu sebab bulan Syawal nih byk undangan open house. lagi pun sekarang nih StarveBuster dah kawin. so maybe kurang sket makan kat luar. tp kalau ada, insya Allah StarveBuster akan update. hehehe.

kalau ada antara pembaca yang nak kongsikan atau recommend tempat2 makan yg menarik, boleh email kepada nirelwof[at]gmail.com atau just tinggalkan komen di sini. insya Allah StarveBuster akan respond atau publishkan email/komen anda sebagai satu entri. StarveBuster akan berikan kredit atas sumbangan anda. bukan kredit topup, tp recognition. hehehe.

jom makan.

Tuesday, August 24, 2010

SBR #8: Cyberview Lodge Resort & Spa, Cyberjaya



salam ramadhan.

kali nih kite ke jiran putrajaya plak, iaitu Cyberjaya. hehehe. semoga berjaya lah ye. tempatnye ialah Cyberview Lodge Resort and Spa. harganye Rm 78 ++. utk kanak2 tak tau la plak berape. menunye macam biasa stail gerai2 dan makanan tradisional. kambing panggang tu wajib lah. roti durian pun ade. dim sum pun ade. ABC, cendol, cendol pulut tapai, ais krim. perghhh. meleleh. buah2 tempatan spt rambutan, duku dan langsat pun ade. pendek kata, macam2 ada. hehehe. maklumat lain boleh tgk image kat atas tu. =)

StarveBuster dah try. mcm biasa la ade org belanja. klu nak kuar bajet sendiri jgn harap lah. hehehe. Penang Kuey Teow mmg sedap. bukan StarveBuster sorang ckp sedap. org lain pun berpendapat yg sama. daging bakar, ayam bakar dan sotong bakar pun sedap. ketam ngan udang bakar StarveBuster tak rasa. nmpk sedap. hehehe. StarveBuster tak amik satay. tapi orang yang amik satay semua makan tak abis satay tu. tak tau nape. tak sedap kot. kambing panggang? ermmm. tak bape kene ngan selera StarveBuster kali nih. sbb bau dia kot. yg lain2 StarveBuster cuma makan kuih muih dan buah2an. penutup baru makan aiskrim. tak byk makan kan? hehehe. bersederhana jer. huhuhu. kalau daripada 5 bintang, StarveBuster boleh bagi 3.5 bintang. not bad. surau disediakan. jgn risau. =)

p/s: selamat mencuba.

Thursday, August 19, 2010

Ala Carte Ramadan: Ceritera Lake Garden Cafe, Putrajaya

Salam Ramadan,

kali ini StarveBuster nak kongsi info tentang satu restoran yang baru dibuka di Putrajaya. Ceritera Lake Garden Cafe terletak di Pesisir Tasik Putrajaya di tengah2 Presint 2, Putrajaya baru dibuka pada bulan Julai yang lalu. mungkin kerana baru dibuka, cafe ini belum menyediakan buffet ramadan. walau bagaimanapun,  mereka tampil dengan menu istimewa untuk berbuka puasa sepanjang ramadan ini. senarai menu dan harganya adalah seperti poster di bawah:

klik gmbr utk tumbesaran sempurna

Hotline tempahan: 
03-8888 6722
Waktu Operasi:
Isnin - Jumaat
9.00 am hingga 11.00 pm
Sabtu - Ahad
9.00 am hingga 12.00 am

p/s: jom cuba. =)

info tambahan: Ceritera menerima tempahan buffet ramadan utk 20 pax ke atas.

SBR #7: Hotel UiTM, Shah Alam

 

Salam Ramadhan,

ini mungkin buffet hotel yang paling murah boleh didapati di Lembah Kelang. cuma RM39 untuk dewasa dan RM20 untuk kanak2. kalau masih belajar di IPT, boleh dapat diskaun 25% lagi. menarik tu. bajet pun bajet. hehehe.  Hotel UiTM ini jugak menyediakan Buffet Sahur dengan kadar rata RM 15 untuk dewasa dan kanak2. boleh rujuk poster kat atas utk maklumat lanjut.

p/s: selamat mencuba.

Wednesday, August 18, 2010

Top 10: Bazar Ramadan @ Lembah Kelang

Salam ramadan,

setiap kali ramadan tiba, bazar ramadan atau pasar ramadan pasti tumbuh bak cendawan hidup selepas hujan. ada jugak yg memanggilnya sbg BARAM atau PARAM iaitu singkatan utk BAzar RAMadan atau PAsar RAMadan. hehehe.

imej dari pakcik google

kat lembah kelang nih saja rasanye ada beratus ratus dan mungkin beribu2 bazar ramadan yg beroperasi. semuanye mengambil kesempatan atas sikap rakyat malaysia yang mmg suka makan. so, jual la ape pun, insya Allah ade org beli. hehehe. so kat sini aku nak kongsi baram2 dan param2 yg mantop dan meletop kat area lembah kelang seperti yang tersenarai di laman web 701panduan.

  1. Taman Melawati, Kuala Lumpur
  2. Kampung Baru, Kuala Lumpur
  3. Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur
  4. Jalan Telawi, Bangsar
  5. Stadium Shah Alam, Seksyen 13, Shah Alam
  6. Taman Tun Dr Ismail (TTDI)
  7. Seksyen 16, Bangi
  8. Pantai Dalam, dekat Stesen LRT Universiti
  9. Kelana Jaya, Petaling Jaya
  10. SS18, Subang Jaya
untuk maklumat lebih lanjut, sila klik sini.

p/s: jom terjah bazar ramadan.

Tuesday, August 17, 2010

SBR #6: Palm Hill Cafe, Shangri La Putrajaya


Salam Ramadhan,

kali ini StarveBuster nak promote buffet ramadhan di Palm Hill Cafe @ Putrajaya Shangri La. StarveBuster dah rasa pun last saturday. ehehehe. StarveBuster mintak maaf sbb tak dpt cari poster promotion dia so StarveBuster letak gmbr permandangan restoran dia je la. hehehe.

pelbagai juadah seperti kambing panggang (menu wajib mana2 buffet), udang dan kepah, rendang daging, murtabak, yong tau fu, mee dan kuey teow goreng, dan pelbagai lauk pauk serta kuih muih disediakan. hari yang StarveBuster pergi hari tu, serawa durian pun ada. tak dilupakan juga buah buahan tempatan dan air batu campur a.k.a ABC. hehehe.

juga terdapat iringan muzik dan nyanyian live sepanjang waktu berbuka sehingga jam 10 malam. kalau larat nak tunggu and makan sampai kul 10 tu, sila la tunggu. hehehe. juga akan dapat 1 bungkus (tupperware) bubur lambuk sebagai complimentary gift ketika pulang. boleh buat sahur. hehehe. tp tak pasti la klu tiap2 malam ade complimentary gift atau malam tu jer. nasib la kan. hehehe

harganya ialah RM 80++ utk dewasa. lebih kurang dalam RM 90 jugak la termasuk cukai. dan separuh harga utk kanak2. (2 orang kanak2 bawah 6 tahun boleh makan percuma jika diiringi ibu bapa) StarveBuster dah cuba dan berpuas hati. selamat mencuba kepada anda semua. =)

Saturday, August 14, 2010

SBR #5: Taman Warisan Pertanian, Putrajaya


Salam Ramadhan,

Siri Buffet Ramadhan (SBR) yang kelima membawa anda ke Taman Warisan Pertanian, Putrajaya. terdapat lebih 33 jenis masakan Melayu, Cina dan Barat dgn harga RM33 utk dewasa dan RM20 utk kanak2. kemudahan surau di Taman Warisan nih agak selesa tapi StraveBuster tak pasti samada solat sunat terawih didirikan di situ atau tidak. mungkin boleh telefon nombor tertera untuk maklumat lanjut.

Friday, August 13, 2010

SBR #4: Putrajaya International Convention Center


Salam Ramadhan,

rindukan masakan kampung? Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) memilih tema "Kampung Mak Tok" sebagai tema buffet ramadan kali ini. dengan hanya RM50 utk dewasa, Siri Buffet Ramadhan (SBR) memilih utk mewarwarkan pakej ini. tempat eksklusif, harga berpatutan. lebih 200 hidangan. mmg berbaloi baloi. hehehe.
iringan persembahan muzik tradisional pasti akan lebih menaikkan suasana kampung. juga terdapat pakej istimewa jika ingin membuat tempahan secara berkumpulan. kalau malas nak keluar selepas makan, boleh terus ke surau di situ bagi menunaikan solat terawih. jgn risau, parking percuma. =)

p/s: selamat mencuba.

SBR #3: Taman Wetland, Putrajaya


Salam ramadan.

Siri ketiga Siri Buffet Ramadhan (SBR) kali ini membawa anda ke Taman Wetland Putrajaya. Restoran Teja @ Wetland menawarkan harga serendah RM29.90 sahaja. hidangan yang disediakan adalah hidangan melayu asli. untuk maklumat lanjut, boleh hubungi nombor telefon tertera di atas. StarveBuster pun tak penah lagi pegi situ. so, kalau ade yang pergi, boleh la cite kat StarveBuster ye. hehehe.

p/s: asyik putrajaya jer, bile nak gi tempat lain nih. hehehe.

Thursday, August 12, 2010

SBR #2: Cruise Tasik Putrajaya


Salam Ramadhan,

Siri Buffet Ramadhan (SBR) yang kedua masih lagi di Putrajaya. sebab StarveBuster pun mmg keje and tinggal dekat2 putrajaya. so, StarveBuster dapat byk info dari sekitar putrajaya dulu.

Cruise Tasik nih maybe nmpk mcm exclusive tapi StarveBuster promote kan jugak sebab harganya di bawah RM100. pilihan juga diberikan samada utk berbuka di tepi tasik sahaja (lake side) atau pun di atas kapal yang mengelilingi tasik putrajaya. pemandangan sekitar putrajaya sewaktu matahari terbenam pastinya indah.

p/s: jgn sampai tertinggal maghrib dah la ye. hehehe.

Senarai hotel halal

Salam Ramadhan.

sekarang ni tgh kecoh isu pengusaha2 hotel, resort dan restoran yang salah guna istilah buffet ramadan sedangkan mereka belum mendapatkan sijil pengesahan halal daripada JAKIM. oleh itu, JAKIM dah keluarkan senarai hotel dan resort yang mempunyai sijil halal. di bawah ni StarveBuster senaraikan nama2 hotel/resort di negeri Selangor sahaja. untuk senarai negeri2 lain, boleh klik kat sini.
[Nama Hotel/resort]
[Nama Premis/dapur]
[Tarikh sah sijil]
  1. CRYSTAL CROWN HOTEL
    Nama Premis / Dapur :
    COFFEE HOUSE - BRASS CAFE
    01/03/2009-28/02/2011
  2. CYBERVIEW LODGE SDN BHD (RESORT & SPA)
    Nama Premis / Dapur :
    VERANDAH KITCHEN
    01/05/2010-30/04/2012
  3. CYBERVIEW LODGE SDN BHD (RESORT & SPA)
    Nama Premis / Dapur :
    PASTRY KITCHEN
    01/05/2010-30/04/2012
  4. HOTEL ARMADA PETALING JAYA
    Nama Premis / Dapur :
    UTARA COFFEE HOUSE KITCHEN /DAPUR UTAMA
    01/04/2010-31/03/2012
  5. HOTEL ARMADA PETALING JAYA
    Nama Premis / Dapur :
    MALAY KITCHEN / DAPUR MELAYU
    01/04/2010-31/03/2012
  6. HOTEL HILTON PETALING JAYA
    Nama Premis / Dapur :
    PASTRY
    16/07/2010-15/07/2012
  7. HOTEL HILTON PETALING JAYA
    Nama Premis / Dapur :
    COLD KICHEN
    16/07/2010-15/07/2012
  8. HOTEL HILTON PETALING JAYA
    Nama Premis / Dapur :
    MAIN KITCHEN
    16/07/2010-15/07/2012
  9. HOTEL HILTON PETALING JAYA
    Nama Premis / Dapur :
    BUTCHERY
    16/07/2010-15/07/2012
  10. HOTEL SERI MALAYSIA BAGAN LALANG
    Nama Premis / Dapur :
    CAFE D'BAGAN
    01/02/2010-31/01/2012
  11. KL AIRPORT HOTEL SDN BHD (PAN PACIFIC KLIA)
    Nama Premis / Dapur :
    DEGREES KITCHEN
    16/11/2009-15/11/2011 
  12. KL AIRPORT HOTEL SDN BHD (PAN PACIFIC KLIA)
    Nama Premis / Dapur :
    PASTRY KITCHEN
    16/11/2009-15/11/2011 
  13. KL AIRPORT HOTEL SDN BHD (PAN PACIFIC KLIA)
    Nama Premis / Dapur :
    BANQUET MAIN KITCHEN
    16/11/2009-15/11/2011
  14. GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM
    Nama Premis / Dapur :
    PASTRY KITCHEN
    01/11/2009-31/10/2011
  15. GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM
    Nama Premis / Dapur :
    CHINESE KITCHEN
    01/11/2009-31/10/2011
  16. GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM
    Nama Premis / Dapur :
    SEMARAK KITCHEN
    16/04/2010-15/04/2012
  17. GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM
    Nama Premis / Dapur :
    MAIN KITCHEN
    16/04/2010-15/04/2012
  18. GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM
    Nama Premis / Dapur :
    MALAY KITCHEN
    16/04/2010-15/04/2012 
  19. THE SUMMIT HOTEL, SUBANG USJ
    Nama Premis / Dapur :
    BANQUET KITCHEN
    01/05/2009-30/04/2011 
  20. THE SUMMIT HOTEL, SUBANG USJ
    Nama Premis / Dapur :
    OCEANIA BUFFET RESTAURANT
    01/05/2009-30/04/2011
  21. THE SUMMIT HOTEL, SUBANG USJ
    Nama Premis / Dapur :
    WARONG JUNCTION KITCHEN
    01/05/2009-30/04/2011
tapi yg belum ada sijil halal tu bukannya tak halal. cuma maybe diorang belum mohon ataupun sibuk sgt menguruskan hotel sampai terlupa dan terlepas pandang bab halal nih. klu korang yakin dgn tempat yg belum ada sijil tu, makan je la, tapi tidak digalakkan. jgn kata StarveBuster suruh pulak ye. heheheh.

p/s: we are what we eat.

Wednesday, August 11, 2010

SBR #1: Mangiamo Cafe, Taman Equestrian Putrajaya


Salam Ramadhan,

bagi memulakan Siri Buffet Ramadhan (SBR) blog JOM MAKAN, StarveBuster memilih Mangiamo Cafe di Taman Equestrian Putrajaya. StarveBuster pernah menikmati bufet ramadan di sini pada tahun lepas. harga berpatutan dan pilihan makanan yang tidak kurang banyaknya. ruang untuk solat terawih yang disediakan juga amat selesa untuk jemaah. kalau tak silap StarveBuster, harga buffet tu termasuk moreh selepas terawih. worth it kan?
untuk menu setiap hari, refer sini.

Siri Buffet Ramadan (SBR)

assalamualaikum.

StarveBuster ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada umat islam di seluruh dunia, khususnya untuk pembaca-pembaca blog JOM MAKAN ini. semoga ibadah puasa kita pada tahun ini kan lebih sempurna dari tahun-tahun sudah. insya Allah.
imej from google

sudah menjadi kebiasaan untuk restoran2 dan hotel2 di seluruh negara menganjurkan buffet ramadan sepanjang bulan puasa ini. oleh yang demikian, StarveBuster akan cuba berkongsi dengan pembaca tentang tempat2 yang menyediakan buffet ramadan yang bajet. bajet tu maksudnya harga di bawah RM 80. insya Allah.

kalau para pembaca ingin berkongsi tentang tempat yg menyediakan buffet ramadan yang bajet, boleh berkongsi di sini atau emailkan kepada nirelwof@gmail.com. nnt StarveBuster akan kongsikan diblog ini. insya Allah.
sekian, selamat menunaikan ibadah fardhu dan sunat di bulan puasa.

Friday, August 6, 2010

Jom Makan Buah @ Putrajaya

Salam Selera.

dah lama sangat StarveBuster tak update blog nih. kali nih ade kelainan sket. sbb StarveBuster nak promote kempen makan buah-buahan tempatan. peminat buah-buahan tempatan, especially hantu2 durian mesti suka dengan pakej2 yg ditawarkan di situ. akan berlangsung di Taman Warisan Pertanian, Putrajaya pada hujung minggu nih. boleh refer poster kat bawah utk maklumat lanjut.

poster dari Perbadanan Putrajaya

p/s: StarveBuster xdpt join sbb kene balik kampung. huhuhu.

Wednesday, July 14, 2010

D'One Steak

Nama:
D'One Steak

Lokasi:
Bandar Baru Bangi

Cawangan/Lokasi Lain:
-

Signature Dish/Drink:
Western Foods

Recommendation:
*****

hari nih StarveBuster nk rekemen kan satu tmpt makan di Bandar Baru Bangi. D'One Steak Cafe. dekat dgn Tasik Cempaka, McDonalds dan Kompleks PKNS Bandar Baru Bangi. orang2 sekitar bangi pasti tau la tempat nih kat mana kot.

D'One Steak menyajikan makanan2 barat dgn pelbagai jenis steak, spagheti dan pasta disediakan. tapi ade jugak makanan tempatan spt nasi goreng kampung disediakan utk pilhan pengunjung. harga pun ok. tempat sekitar restoran jugak agak kondusif dan sesuai dikunjungi seisi keluarga.

air dihidangkan dalam gelas besar. mmg puas hati la minum. kepada yang ada masalah dgn pundi kencing, sila lah berkongsi air segelas 2 orang utk mengelakkan pembaziran. hehehe. StarveBuster rekemenkan air asam boi utk korang cuba. insya Allah puas hati.

makanan plak bergantung kepada selera masing2 la. ada ayam, ada daging, ada ikan, ada spagheti, ada makaroni dan pelbagai lagi menu makanan barat. pilihlah mana yg berkenan. StarveBuster makan mushroon soup and garlic bread je hari tu. hehehe.

nasihat StarveBuster: kalau nk makan kat D'one Steak, pergilah dengan rasa yg sgt lapar dan perut yg kosong. balik pasti kekenyangan dan berat perut. hehehe. 

here's some pics:

mushroom soup and garlic bread
 makaroni goreng
 village fried rice
(nasi goreng kampung)
spageti goreng
chicken chop
(sorry pic's upside down)
air gelas besar.

p/s: selamat mencuba.

Tuesday, July 13, 2010

Restoran Village View

Nama:
Restoran Village View

Lokasi:
Bandar Baru Bangi

Cawangan/Lokasi Lain:
Jalan Reko (Berdekatan Hentian Kajang)
(03-87345635)

Signature Dish/Drink:
Masakan tempatan dan Siam

Recommendation:
*****

dah lama StarveBuster tak update blog nih. dah dua bulan rasanye. sori lah yer. bukan sengaja cuma lately mmg StarveBuster sibuk sket. macam2 urusan perlu diselesaikan.
sebenarnya dah lama StarveBuster nak post pasal Village View nih tapi asyik tertangguh jer. skrg baru ada masa.

yang StarveBuster tahu,restoran nih ada dua cawangan. satu di Bandar Baru Bangi. kene masuk ke dalam sket. berdekatan dengan stesen petronas yang sebaris dgn plaza perabot bangi. satu lagi di Jalan Reko, Kajang. berdekatan dengan Hentian Kajang. konsep ala2 kampung agak menarik dengan binaan restoran daripada kayu dan menyediakan tempat utk duduk bersila. hiasan kolam ikan dan jambatan serta air terjun buatan pun menarik utk menemani masa makan pengunjung. mmg sempoi gak la. ehehehe.

dari segi makanan dan minuman pula spt tiada had. apa sahaja masakan melayu yang terlintas di kepala boleh diorder di sini. klu nak senaraikan mmg tak tersenarai la. hehehe. kene pegi dan rasakan sendiri keenakan makanan di situ. yg StarveBuster paling suka ialah ayam pandan. ketulan daging ayam dibalut dgn daun pandan dan digoreng. masyuk beb. hehehe.

personally, StarveBuster rekemenkan restoran di Bangi berbanding Kajang. masakan di Restoran Village View Bangi lebih sedap berbanding di Kajang. tapi itu cuma pendapat dan lidah StarveBuster . anda kene cuba sendiri utk mengetahuinya. enjoy some of the pics during my visit there:

ikan siakap masak tiga rasa
tomyam campur (tinggal bekas jer. huhuhu)
tauhu goreng ala thai, kerabu mangga, kerang bakar
kailan goreng belacan, ayam pandan

p/s: restoran nih ada buat buffet ramadhan rasanye. nak kene gi tanye gak nih.hehehe

Tuesday, May 4, 2010

Top1 Western Foods Cafe



Nama:
Top1 Western Foods Cafe

Lokasi:
Taman Equinne, Seri Kembangan

Cawangan/Lokasi Lain:
Puchong

Signature Dish/Drink:
Western and Asian Foods

Recommendation:
*****

western foods is among my favourite cuisine especially chicken chop. hehehe. dan2 nak speaking london tu. hahahaha. tapi mmg StarveBuster suka makan chicken chop. akhir tahun lepas, StarveBuster penah terbaca review pasal cafe ni di dalam akhbar Utusan Malaysia kalau tak silap. waktu tu baru bukak la kot. tapi StarveBuster baru je berkesempatan berkunjung ke cafe nih last week. itu pun secara tak sengaja.

suasana kat dalam cafe mmg menarik. ada la ciri2 western dia walaupun pelayan2 dia tak pakai mcm koboi. hehehe. layanan pun mesra dan bersopan santun. mmg bagus laa. ada tv plasma dan layar besar jugak. maybe untuk menarik football fans datang lepak layan bola kat situ kot.

menu yang StarveBuster dan pasangan makan pada malam tu ialah Spagheti Beef, Grilled Chicken Chop, Mushroom Soup, Fresh Orange and Hot Cappucino. semuanya superb and marvellous. mmg sedap dan berbaloi dgn harga yg agak sederhana dan tak berapa mahal. ini gmbr makanan kami.

[Fresh Orange & Hot Cappucino]


[Spagheti Beef]


[Mushroom Soup]


[Grilled Chicken Chop] kuah dicurahkan sendiri oleh StarveBuster. hehehe

menarik tak? heheheh. Chicken Chop, Mushroom Soup and Fresh Orange are actually a combo menu that let you save RM 3 from normal price. so, untuk maklumat lanjut dan menu2 yg lain bleh tgk kat website dia www.top1cafe.com.my.

p/s: dapat voucher free 1 chicken chop on my next visit. will be going there again soon. hehehe

Waroeng Penyet


Nama:
Waroeng Penyet

Lokasi:
The Curve, Mutiara Damansara

Cawangan/Lokasi Lain:
-

Signature Dish/Drink:
Ayam Penyet

Recommendation:
*****


bila first time makan ayam penyet kat Restoran Wong Solo dulu, teringin nak search kat internet kat mana lagi ada ayam penyet nih. salah satu hasilnya ialah Waroeng Penyet nih lah. so, bila StarveBuster berkunjung ke The Curve nih, StarveBuster pun try la ayam penyet kat waroeng penyet nih plak.

khabarnya waroeng nih mmg sentiasa penuh. kadang2 tu kene tunggu la to be seated. style layan diri sket2. maksudnya, bila korang duduk, pelayan akan hantar menu and order sheet. korang pilih apa yg korang nak makan and tanda pada order sheet tu. then pegi bayar kat kaunter, amik no order dan tunggu sehingga pelayan menghantar order anda. hehehe. mudah kan?

pasal menu dia mcm biasa la, Ayam Penyet. ape yg aku bleh bezakan dgn Wong Solo ialah sambal dia. lebih pedas, lebih berapi. sos dia pun buat mcm McD. amik kat kaunter khas. boleh refill sesuka hati. hehehe. StarveBuster tak nk ckp byk pasal menu dia sbb StarveBuster ade menu dia kat bawah nih. nikmati lah.


StarveBuster mmg rekemen la sgt ayam penyet nih. kepada semua peminat2 ayam kat luar sana, sila lah cuba ayam penyet nih. anda pasti tak menyesal. cayo lah cakap den ni ha. huhuhu

p/s: ada lagi ke ayam penyet kat tmpt lain?? hmmmm

Tuesday, April 27, 2010

Restoran Saba'

Nama:
Restoran Saba'

Lokasi:
Cyberjaya

Cawangan/Lokasi Lain:
-

Signature Dish/Drink:
Nasi Arab

Recommendation:
*****

first time makan kat restoran saba' nih mmg haru jugak lah. sbb tak tau nak order ape. maklumlah menu pun dari arab. nasib baik ada member yg rekemenkan. nasi dia mmg terbaik dari ladang. panjang2 beras dia. memula tgk tu kagum gak. orang ckp diorang guna beras basmati (betul ke aku eja nih).  huhhuhu.

cara hidangan dia plak boleh order quarter meal atau half meal. ada ayam and kambing. cara masakan plak ade macam2. ade lima jenis kot. tapi tak igt semua la. antara yg ada ialah roasted (faveret StarveBuster), grilled, khabsah dan ada lagi la. tak igt la. kepada yg perut kecik and tak makan byk, (especially kaum wanita) kalau order yg quater tu pun bleh kongsi 2 orang. pastikan korang betul2 lapar kalau nak pegi mkn kat sini. dijamin sedap. sbb tu StarveBuster berani bagi 5 bintang. hehehe.

ada makanan lain jugak sbb kebab, sandwich, lauk pauk dan pelbagai lagi la. cakap pasal kebab, jgn tersalah anggap dgn kebab kat malaysia nih. sbb kat restoran nih nama je kebab tapi cara hidangan dia lain. bukan macam kebab yg selalu kita beli kat pasar malam tu. klu korang nak kebab mcm tu, korang kene mintak 'schawama' (lebih kurang mcm nih la eja dia). tgk dlm menu tu mesti ada. dari segi minuman plak biasa jer. cuma dulu ada jual bir halal tu. skrg tak tau la ade lagi ke tak.

tmpt nih kat cyberjaya. opposite Perhentian Bas Cyberjaya and Street Mall Cyberjaya. kalau korang google mesti jumpa nye lah. klu tak jumpa, bleh mintak direction ngan StarveBuster. heheheh apa2 pun, StarveBuster mmg sgt recommend la pegi kat sini. gerenti puas hati dengan rasa dan harganya.

oops. lupa nak bagitahu sumting important. restoran nih bukak dari jam 12.00 tghari smpi lewat malam dan tutup pada hari jumaat. so, rancanglah perjalanan anda. hehehe

p/s: penah makan nasi kambing kat Hotel Pullman Putrajaya. beras dia lagi panjang daa. huhuhu

Sunday, April 25, 2010

Restoran Nasi Ulam

Nama:
Restoran Nasi Ulam

Lokasi:
Seksyen 9, Bangi

Cawangan/Lokasi Lain:
-

Signature Dish/Drink:
Masakan kampung/Kelantan

Recommendation:
*****

hajat di hati nak makan nasi kerabu tapi apa kan daya tidak kesampaian. Misi SB pemburuan nasi kerabu gagal. huhuhu. walau bagaimanapun, alang2 dah sampai kat Restoran Nasi Ulam di Seksyen 9 Bangi ini, StarveBuster menikmati nasi campur yang disediakan. waktu tu dah pukul 2 lebih. so, lauk pun dah byk yg abis. tapi StarveBuster tak kecewa. nasi berlauk sayur kangkung belacan, ikan goreng cili dan telur masin membuka selera. tidak mengecewakan. sgt sedap dan kene dgn selera kampung StarveBuster.

restoran ini bukan sahaja dikunjungi oleh org melayu malah org cina jugak. ramai jugak pengunjung masa StarveBuster sampai kat situ. jadi, kalau ramai org tu mesti la sedap, kan? hehehe.

StarveBuster ada jugak bertanya dengan pelayan kat situ pasal nasi kerabu and laksam. dia ckp makanan2 tu ada waktu pagi jer. sampai kul 11 je. so, kalau nk makan masakan tradisi kelantan, sila la datang waktu breakfast yer. hehehe.

apa2 pun restoran nih mmg menarik. harga pun boleh tahan la. mahal sket la tp sesuai la dgn kenampakan kedai yg agak eksklusif. hehehe. (sirap=rm1.50, nasi+sayur kangkung belacan+telur masin+ikan goreng cili=RM5.50). so, korang nilai la sendiri k? hehehe.

nasi ulam nih dekat ngan Restoran Ayam Bakar Wong Solo yang pernah StarveBuster blog kan sblm nih. dekat jugak dengan Old Town White Coffee Bangi. so, agak senang la nak cari kot. sori la tak smpt snap pic. lupa laa. hehehe.

p/s: rasanya ade satu cawangan kat putrajaya. nnt StarveBuster confirmkan, =)

Thursday, April 22, 2010

Misi SB: Pemburuan Nasi Kerabu

salam.

StarveBuster ada satu misi skrg. mahu mencari Nasi Kerabu yang terenak di sekitar lembah kelang. kalau boleh yang dekat2 area Purtajaya, Cyberjaya, Kajang, Bangi, Serdang atau kawasan yang sewaktu dengannya. kalau ada cadangan tempat lain boleh gak. mana la tau nnt StarveBuster nak gi outstation ke mana2 kan? jadi, minta bantuan rakan2 untuk menjayakan misi ini. kalau ada, nnt StarveBuster akan buat review tentang kedai tu dan akan kongsikan bersama rakan2 yang lain.

TQ.

Wednesday, April 21, 2010

Unan Roti John

Nama:
Unan Roti John

Lokasi:
Taman Warisan Pertanian, Presint 16, Putrajaya

Cawangan/Lokasi Lain:
Food Court Seri Teja, Presint 9, Putrajaya

Signature Dish/Drink:
Roti John

Recommendation:
*****

tghari ini habuan StarveBuster cuma roti john. sbb tgh diet sbnrnye. hehehhe. actually sblm nih StarveBuster tak penah pun rasa roti john Unan nih. cuma dgr kesedapannya dari orang lain jer. hari nih baru tergerak hati nak merasa. dan sekali rasa pasti nak lagi. tapi lain kali la. klu StarveBuster beli lagi td, rosak la diet StarveBuster. heheheh.

StarveBuster rasa roti john Unan nih antara yg paling sedap StarveBuster penah rasa. serius tak tipu. sbb tekak StarveBuster, StarveBuster tau la ape yg StarveBuster rasa, kan? lagi pun, kalau tak sedap, takkan la orang sanggup beratur panjang semata mata nak beli roti john Unan nih. bulan puasa lagi kronik. diorang ade bukak stall kat Bazar Ramadan Putrajaya kat Presint 2. daripada pukul 4 tu dah ade orang start beratur dah nak beli roti john nih. kalau lambat nnt takut melepas. bayang kan lah pukul 4 petang di bulan puasa dah beratur nak beli makan. tak ke gile tu? gile gak la. gile Roti John Unan. hehehe. 

buat masa nih, yg StarveBuster tau cuma ada dua tempat je gerai Unan Roti John nih. yg asal di Taman Warisan Pertanian, presint 16, Putrajaya dan cawangan baru dibuka di Food Court Seri Teja Presint 9, Putrajaya (ade gak org panggil food court tu sbg 'bumbung putih' and gazeebo.) kalau bulan puasa, diorang akan bukak dekat bazar ramadan Putrajaya kat Presint 2 jugak. kalau ade kat tempat lain, StarveBuster tak tau la kan. heheheh.

selamat mencuba. =)

p/s: untuk gambar, sila google. lupa nak amik gmbr tadi. asyik sgt mkn. huhuhu

Wednesday, April 14, 2010

Serdang Char Kuey Teow


Nama:
Serdang Char Kuey Teow

Lokasi:
Taman Seri Serdang

Cawangan/Lokasi Lain:
-

Signature Dish/Drink:
Char Kuey Teow

Recommendation:
*****

dah nama pun Serdang Char Kuey Teow (CKT), mesti la jual CKT kat serdang kan? hehehe. kepada yang tinggal area2 serdang and malas nak pegi sampai ke setapak utk makan CKT kat Mali's, CKT ni boleh tahan laa. sedap jugak laa.

lokasi kat taman seri serdang. actually, dia jual kat tepi jalan jer. customer dia adalah pengunjung kedai mamak yang berhampiran. dia jual betul2 kat depan kedai mamak tu. mesti la dah ade agreement kot ngan kedai mamak tu, kan? hehehe. kalau korang pegi taman seri serdang, ada satu Maybank kat situ. kedai mamak nih dekat row maybank tu jugak tapi at the opposite end. ermmm. paham2 la kot. kalau tak paham, tanya la. heheheh.

ni la 'kiosk' Serdang CKT (sori lupa nak snap gmbr kedai mamak tu)
ape lagi aku nak describe ek? oh yer. CKT dia ada yg biasa and ade yg special. klu yg special tu udang lebih la kan. yang biasa RM 3.50 sepinggan dan yang special RM 4.00 sepinggan. puas hati la aku makan. sedap dan menyelerakan.

nmpk sedap kan? hehehe

p/s: masih lagi mencari lokasi2 CKT yang tak kurang sedapnya di kawasan lembah kelang selatan. hehehe.

Saturday, April 10, 2010

Ayam Bakar Wong Solo

Nama:
Ayam Bakar Wong Solo

Lokasi:
No. G18 & G19
Jalan Dagang B/3A
Taman Dagang
Ampang

03  4270 1947

Cawangan/ Lokasi Lain:
Seksyen 8, Bandar Baru Bangi

Signature Dish/Drink:
Ayam Bakar, Ayam Penyet

Recommendation:
*****


Dari nama nya pun mungkin para pembaca dah dapat teka apa yang istimewa di sini. Ayam bakar. Namun, menu ayam penyet juga sgt sedap. Franchise restoran yang berasal dari yogyakarta, Indonesia ini adalah sgt popular di tanah seberang. Pemiliknya juga dikatakan sangat terkenal kerana kejayaan franchise makanan ini. restoran ini terletak di Taman Dagang, Ampang dan berdekatan dengan Galaxy Mall. tak sukar untuk mencarinya sbb restoran ini mengambil dua lot kedai dan papan tandanya juga sgt besar. hehehe.

StarveBuster cuma pernah sekali berkunjung ke sini dan makanannya mmg sgt menyelerakan. Pelanggan boleh memilih untuk memesan set yang telah ditetapkan atau memesan secara ala carte dari deretan menu yang sgt2 menyelerakan. Selain ayam bakar, ayam penyet ialah satu lagi menu utama yg sgt2 enak dimakan bersama nasi putih, tempe dan tauhu goreng (juga dipenyetkan). menu sampingan lain juga tidak kurang hebatnya seperti sayur asam, pecel lele, empal sapi dan pelbagai lagi masakan dari seberang yang menarik untuk dicuba.

Minumannya juga begitu variety. Namun yang menangkap perhatian StarveBuster ialah Jus Poligami dan Soda Gembira. Kedua-duanya minuman berasaskan soda. Jus poligami adalah campuran soda dan susu manakala Soda Gembira adalah campuran soda, sirap dan susu.

Selain di Taman Dagang dan Bandar Baru Bangi, Wong Solo ada satu lagi cawangan. Tapi StarveBuster tak igt kat mana. Mungkin kat kampong Baru. Kalau ada sapa2 boleh verify, StarveBuster would really appreciate it. terima kasih.

Jika inginkan kelainan, Wong Solo lah tempatnya.

update: StarveBuster sudah 2 kali berkunjung ke Restoran Wong Solo di Bandar Baru Bangi. juga mengambil 2 lot kedai. sgt besar. boleh duduk di meja biasa ataupun bersila di partition2 yang disediakan. besttt.... hehehehe.

Set Ayam Penyet (served with mineral water)

Sirap Limau Ais

 p/s:  dikatakan pemilik franchise ini mempunyai bbrp isteri. sbb tu ada menu Jus Poligami. jgn risau. Halalan Thayyiban. insya Allah.

Monday, February 22, 2010

Restoran D'Limau Nipis

Nama:
Restoran D'Limau Nipis

Lokasi:
Seksyen 8, Bandar Baru Bangi

Cawangan/ Lokasi Lain:
-

Signature Dish/Drink:
Air D'Limau Nipis Special

Recommendation:
*****


Untuk penduduk sekitar Bangi, Kajang dan Putrajaya, restoran ini mungkin tidak asing lagi bagi mereka. restoran 2 lot tapi dipisahkan oleh Kedai Serbaneka 7 Eleven ini mmg agak popular di Bangi. terletak berhadapan dengan Kompleks PKNS Bangi dan kawasan tumpuan ramai. beberapa kali berkunjung di situ, tiada menu makanan yang betul2 boleh buat StarveBuster termimpi2. hehehe. ape yang special kat sini adalah minuman D'Limau Nipis Special nye. limau nipis ice-blended dicampur dgn satu scoop ais krim vanilla dan jelly2 buatan sendiri. rasanya mmg sekali datang pasti nak lagi. hehehe.
makanan kat sini pulak mmg variety. dari utara ke selatan, dari timur ke barat, semuanya ada. dari sarapan hingga lah ke supper ada menu tersendiri. makanan ringan spt tauhu bakar dan otak2 serta kuih muih pun ada untuk dinikmati.

kalau berkunjung, jgn lupa pesan air D'Limau Nipis Special nih. kalau tak rasa tak sah pegi situ. kene pegi sekali lagi. hehehe.

p/s: StarveBuster bagi 3 bintang sbb StarveBuster recommend air je. jarang makan kat situ. jgn marah ar tauke.hehehe.

Mali's Corner Char Koay Teow

Nama:
Mali's Corner Char Koay Teow

Lokasi:
Danau Kota, Setapak, KL

Cawangan/ Lokasi Lain:
Taman Bunga Raya, KL

Signature Dish/Drink:
Char Koay Teow

Recommendation:
*****


Kepada mereka yang tinggal di area berdekatan Setapak, KL pasti tahu tmpt ini. bukan sahaja di setapak tapi sudah popular ke seantero wilayah persekutuan KL dan kawasan2 yang sewaktu dengannya. Lokasi asalnya adalah di Taman Bunga Raya, KL. exact location kene google or wikimapia la. hehehe. kemudian dia bukak satu cawangan dkt Danau Kota. restoren 2 tingkat nih mmg dekat sangat dengan Uptown Danau Kota. kalau yang dekat Taman Bunga Raya tu lebih kepada street hawker's style, konsep cawangan di Danau Kota lebih kepada ala restoran layan diri.

dari segi harganya amatlah berpatutan dan berbaloi2. mmg tak rugi makan kat situ. menu yang paling popular of course lah char koay teow (CKT) nye. ada yg biasa, ada yg besar dan ade yang special. selain CKT, antara menu lain yg sinonim dgn Mali's Corner adalah Nasi Lemak Ayam Kampung. walau bagaimanapun, StarveBuster belum sempat lagi merasa nasik lemak tu. mungkin lain kali. 

kalau nak rasa CKT terbaik dari ladang....ooopsss...i mean CKT terbaik di lembah klang, jangan lupa pergi ke Mali's Corner. pasti tak menyesal. hehehe.

p/s: kalau nak gmbr, sila google. tak sempat nak snap pic sendiri. TQ.

haluuu

haluuu...

terima kasih dan selamat datang. tujuan blog ini adalah utk mengisi masa lapang aku. hehehe. insya Allah aku akan blogkan tmpt2 makan yg aku rasa menarik dan berbaloi untuk dikunjungi. suka diingatkan bahawa aku buat nih sekadar suka2. tidak mendapat bayaran atau ape2 benefit daripada tulisan aku nih. saja nak kongsi dgn semua org. lgpun, org malaysia kan suka makan. heheheh.

"StarveBuster.blogspot.com". penghapus lapar. mcm penghapus hantu plak. GhostBuster?? hahahaha. memule nak letak nama lain tapi dah ade org amik plak nama2 tu. so aku guna la nama StarveBuster nih. ok??

sebarang komen, cadangan, maklum balas, pendapat, kritikan membina dan yang sewaktu dengannya adalah amat dialu-alukan. amatlah besar saya punya hati kalau korang nak letak link StarveBuster kat blog korang. kalau nak letak link blog korang kat sini, drop a comment, ok??

wassalam.

Unique visits (Last 7 days)